2003 – Hmyz


Stránka pro hmyz

 

Veselé Berušky
Sylva Pipítko Tomáš Dan Radek Pavlína
LuckaH. KatkaM. JirkaN. TomášB.
ErikM. ZuzkaB. VerčaK. DanielV.
MarkétaMaš. RomanM. MíšaH.
TomášV. PetraŠ. VladimírS. SáraB.
Zmutované smrtící smrdící kobylky
Lenča Ještěrka Markéta Wofce Géza
AliceS. BáraK. DavidK. VénaN. Rambič
VojtaČ. VerčaB. LauraS. TomášP.
EliškaP. MichalJ. ŽanetaM. AdélaR.
KatkaČ. MíšaG. VeronikaC.
Modrásek – kamenný ocásek
Štěpánka Bára Katka/Lenka Ríša/Olga Vítek
MíšaP. KristýnaP. MíchalG. FandaS.
MíraM. TomášK. JanaH. PetraB.
KatkaD. VerčaZ. OndraV. JosefB.
MarkétaMat. BáraZ. VeronikaŠ.
neděle 18. července
Příjezd do Meziříčka a začátek tábora zkomplikovaly dvě věci: déšť a píchlá kola u hmyzobusu. Ovšem nakonec hmyzobus dorazil a mohli jsme se začít zahmyzovávat v chatičkách a objektu. Večer jsme do každého aplikovali speciální přípravek, který měl urychlit metamorfózu do konkrétní hmyzí formy, abychom mohli druhý den sestavit výzkumné členovčí týmy.
pondělí 19. července
Přes noc se každému členovci vyjevilo, zda patří do Berušek, Kobylek či Modrásků. Každý ví, jak se pozná hmyz – má článkované nohy, tedy když si je udělá. Taky křídla musí mít hmyz.
Také se předváděly týmové stridulace, pokřiky a různé zvuky. A přišly tři brouci a našli kostku cukru a pak přiletěla vosa, kterou si ochočili.
úterý 20. července
Dopoledne probíhaly tak zvané triely, což jsou obecně závody tří hmyzů, kteří jsou každý z jiného týmu. Tyto triely byly závodem vos – s anatomicky vyšinutým žihadlem v puse a makadly na zadečku. Zkoušel se i 6-nohý závod. Také se udělala a vyhodnotila galerie vytvořených hmyzích křídel.
Večer, nebo spíš v noci, se pak v místní jídelně konal hmyzí rej.
středa 21. července
Ráno nás navštívili komárky a ukázali nám pár dovedností, které jsme si pak vyzkoušeli. Například kladení vajíček, sání sosákem nebo prolézání pavoučí sítí. Také sání dlouhými sosáky či prasknutí krví nasáklého tělíčka.
čtvrtek 22. července
Tento den jsme věnovali návštěvě okutikulovaných příbuzných v jihlavské ZOO. Sice neskutečné vedro, ale jinak velmi příjemný výlet.
pátek 23. července
V pátek jsme si užili velkou spoustu ohavností. Nejdříve pravé červy (i když někteří se mrcasili i doleva) a pak švábí sérii. Ta se už na začátku malinko zvrtla, když se začalo s hazardem a sázením na švábí závody. Pak se švábi zašlapávali a dokonce se s nimi i házelo. A když jsme u toho házení, tak let vzduchem si mohl každý zkusit na vlastní kutikulu.
Případné špatné pocity zahnala kapela Půlnoční Marie svým koncertem.
sobota 24. července
Pršelo. Když prší, tak nemůžeme létat. Uhnízdili jsme se v klubovně vedle jídelny a vyšťourali různé známé a milé …… mouchy, vši, štěnice. A zkoušeli jsme sílu klepet.
neděle 25. července
Počasí bylo zralé na vycházku, na které jsme sesbírali něco hmyzu, vyzkoušeli jsme ruměnicový kopulační běh, naučili jsme se kuklit a několik odvážných zkusilo i něco malého zakousnout.
pondělí 26. července
Tento den nás neotravoval žádný vlezlý hmyz ale můzy. Divadelní.
úterý 27. července
Víte, ve kterém městě žije největší hmyz? V Jihlavě. Hodně se to taky rozmnožilo v místním bazénu a na náměstí. A v parčíku, kde jsme se po svačince zakousli i do názoru veřejnosti. Večer pak ještě přišlo žvýkání skrz housenku.
středa 28. července
Ráno přišli hovniválové, aby nám ukázali, co s tou jejich kuličkou máme vlastně dělat. Zkoušeli jsme dělat komáry. Vyrazili na krátkou vycházku, ze které nás zahnal zpátky déšť (no spíš takový malý lijáček, taková průtržka). Po obědě jsme skládali kytky, učili běhat berušku.
Večer pak byl věnován předvádění jednotlivých hmyzáků na galavečeru, kde odborná porota hodnotila jejich umělecké dovednosti.
čtvrtek 29. července
Ve čtvrtek jsme jedli (jako moli – tedy v letu) trička. Chytali jsme komáry (opět v letu). Očuchávali hmyzí feromony (i jiné vůně a pachy). A také jsme stříkali žihadlem na terč (do kýble) a večer ze všech stříkal pot při poslední diskotéce.
pátek 30. července
Konec tábora se blížil, počasí už se začínalo kazit, tak jsme zalezli do klubovny a každý si mohl vyzkoušet práci klepítky, přendavání stébel a semen, házení semen. Proběhl i kvíz a soutěž na potemníka. A večer, závěrečný večer, kdy jsme se díky všem získaným zkušenostem mohli stát ve speciální laboratoři opět lidmi.
sobota 31. července
Poslední den. Zbývalo jen uklidit, sbalit, vyhlásit vítěze, předat diplomy a hmyzí šperky, naložit a vyrazit domů. I trochu se zpožděním a se zdravotními komplikacemi jedné posmutnělé zrzky. Ale smutní byli vši i blechy.